Biograferne åbner nu – det bliver stort!

Nu kan vi igen se film på det store biograflærred


Resultatet af regeringsforhandlinger om Danmarks genåbning blev bl.a., at biografer og andre kulturinstitutioner genåbner i fase tre. Det kræver grundig forberedelse af biograferne og os. Til gengæld er motivationen virkelig til at få øje på. Ifølge flere undersøgelser glæder vi danskere os nemlig til at benytte især kulturtilbud.

I et par måneder siden den 12. marts har det ikke været muligt at komme i biografen pga. Covid19-pandemien.

På Sundhedsmyndighedernes anbefaling har vi holdt os hjemme, begrænset vores omgang med andre og skruet op for hygiejnen. Salgstal fra Coop afslører derudover, at vi i perioden har øget forbruget af ingredienser til hjemmebag, ligesom streamingtjenester har haft travlt.

Man kan vist godt kalde det for trøstende foranstaltninger, mens vi alle har ventet på at få vores ubekymrede liv tilbage. Fx at kunne gå på café og spise konditorkager og drikke kaffe med hinanden eller gå i biografen og se en længe ventet premierefilm.

Krisepsykologer påpeger ligefrem, at vi trænger til at føre samtaler om noget andet og mere positivt end det overhængende faremoment og den krise, Covid19 stadig forårsager. Og her har biografer altid haft deres eksistensberettigelse. – For det er i det uforstyrrede biografmørke med sansestimulerende lyd og billeder vi som mennesker kan blive løftet op og ud over hverdagens bekymringer for en stund.
 

Mange vil ubekymret genoptage deres biografbesøg

Det Danske Filminstitut har fået udarbejdet en analyse om biografpublikums forventninger til biografernes genåbning. Den afslører bl.a., at over halvdelen af de adspurgte forventer at gå lige så meget i biografen som før Covid19. Selvfølgelig i tillid til, at biograferne overholder de nødvendige forholdsregler om god hygiejne og etablerer et velorganiseret billetsalg med behørig afstand mellem hver solgt siddeplads. Der er 27% der endnu ikke har taget stilling om hvorvidt deres biografadfærd vil være ændret, hvilket nok er et udtryk for usikkerhed omkring, hvordan epidemien udvikler sig, men hele 60% har tillid til at det er sikkert at gå i biografen igen når de åbner. De tal vil med stor sandsynlighed stige med tiden.
 

Der er gode film på vej

Som i alle andre brancher er der også en forskydning i færdiggørelser og premierer indenfor underholdningsindustrien, når en verdensomspændende krise rammer. Derfor kan publikum ved genåbningen ikke forvente et repertoire på niveau med sidste år på samme tid. Men der er store film på vej til lærredet hen over sommeren og efteråret. Fx den seneste i rækken om James Bond. Hertil vil filmene blive vist i en længere periode end vanligt, hvilket i forbindelse med begrænsningsrestriktionerne trods alt har den fordel, at alle får en fair chance for at komme i biografen.

 

Vil du vises på lærredet, når årets største biograffilm får premiere? Så book reklameplads til James Bond her.