Bookascreen er imponeret over Moviereading Appen.

Biografoplevelsen er også stor for blinde

Med synstolkning får blinde mere ud af oplevelsen i biografen

Det kan være svært for andre at forholde sig til, men blinde og svagsynede har stor glæde af at se film – både i biografen og på tv.

Jesper Fraenkel fra Dansk Blindesamfunds center, Fuglsangscentret fortæller:

“Selv om man ikke kan se, får man stadig den specielle oplevelse af bløde stole, popcorn og god lyd i biografen. Man griner og græder med de andre i mørket, og det er en anden oplevelse end at sidde derhjemme foran fjernsynet”


Synshandicappede beskriver selv oplevelsen af at se film, som når andre læser en bog og danner egne billeder og forestillinger ud fra teksten. Blinde og svagsynede bruger i filmene lydsporet til at danne indtryk og handlinger. For at tilgodese denne målgruppe er oplevelsen nu udvidet med hjælp fra en App.

Appen Moviereading styrker oplevelsen

Den specialudviklede App Moviereading formidler en selvstændigt produceret synstolkning af den ønskede film, hvilket gør biografoplevelsen mere intens for den enkelte. I Appen er det muligt at finde præcis den film, som man skal se i biografen og downloade materialet. I biografen ”lytter” Moviereading til handlingen og synkront med filmen kommenterer Appen herfra, hvad billedsiden viser.

Filmfestival for blinde og svagtseende

Dansk Blindesamfund forklarer at film og tv er en stor del af danskernes hverdag. I private sammenhænge og på arbejdspladsen er de nyeste film og tv programmer et populært samtaleemne, og her kan man som blind og svagtsynede altså sagtens være med på området – de har endda deres egen filmfestival, som med stor opbakning sidste år blev afholdt på Fuglsangcentret i Fredericia og forventes at vende tilbage.


Der findes ingen eksakte tal på hvor mange synshandicappede der findes i Danmark, men undersøgelser tyder ifølge Socialstyrelsen på, at antallet ligger på ca. 65.000 personer. Tilgangen af personer med alvorlige synsnedsættelser er ca. 6.800 pr. år.