Hvorfor er gysere ofte succesfulde?

I forbindelse med de kommende gyserfilm, er det nok værd at tage en hurtig rundtur i en genre, som Hollywood konstant har været forelsket i - af mange grunde.

Den allervigtigste er nok, at gysere traditionelt er billige at lave. Man behøver ikke afsindigt kostbare effekter eller overbetalte superstjerner i hovedrollerne. En god gyser forudsætter nogle relativt enkle ting: mindst 5 - 7 iskolde chok undervejs - og en hovedkarakter, der er skræmmende og bliver husket - helst ind i evigheden.

Det startede helt tilbage i stumfilmstiden, hvor den første film vampyr så nattens lys i "Nosferatu" - et mesterværk, der med sine lys/skygge-virkninger næppe forekommer så chokerende i dag, men dengang gav publikum mareridt. Frankensteins Monster var næste skræmmende karakter på skafottet - og siden er vi blevet fodret med et væld af ikoniske gyser-karakterer.

I nyere tid glemmer få Leatherface (fra "MOTORSAVSMASSAKREN") - den originale film er stadig en af de film i historien, der har tjent sit beskedne budget hjem flest gange - Angst-masken fra "SCREAM"-serien, tyvstjålet fra Edvard Munchs maleri, den dybt psykotiske Michael Myers fra "MASKERNES NAT", Jigsaw fra "SAW"-serien, dukken fra "CHUCKY"-serien eller Freddy Krueger med den forbrændte, vansirede krop fra "NIGHTMARE ON ELM STREET"-serien.

Gysere er kendt for - når de fungerer - med en beskeden risiko at kunne indspille budgettet et astronomisk antal gange. Derfor er de nemme at skaffe penge til.


I 2017 har to af de relativt mest succesrige film været gyserne "SPLIT" og "GET OUT". Den første er lavet for lidt under 10 millioner dollars - den anden for 4,5 million dollars.
Bare i biograferne har de solgt billetter for næsten en halv milliard dollars. Med andre ord: rene pengemaskiner.
Det interessante er, at "SPLIT" og "GET OUT" ikke bare er nervekriblende og får de små nakkehår til at rejse sig. Det er faktisk basalt rigtig gode og intellektuelt udfordrende film.
 

Nu er "ANNABELLE 2" og "IT" snart klar - og skal nok fornøje publikum fra første hvin. "ANNABELLE 2" er et gensyn med dukken, der er livløs, men alligevel har en ond sjæl. Og "IT" er en stram indspilning af en gammel Stephen King-gyser, hvor folk, der hader klovne, får deres sag for. Traileren til "IT" er faktisk en af de mest sete i historien.